Varför är träning viktigt?

26 mars 2023

Om du funderar på att börja träna, kan vi här och nu konstatera att det kommer vara ett bra beslut för din hälsa och ditt välbefinnande. Motion är en av de viktigaste sakerna du kan göra för din kropp och ditt sinne, och det behöver inte vara så ansträngande som många tror.

Här är några anledningar till varför motion är så viktigt, och några tips om hur du kan komma igång med din träning.

Träning har många fysiska fördelar

Den kanske mest uppenbara fördelen med att träna regelbundet är såklart att det bidrar till att hålla din kropp frisk och kry. Motion stärker ditt hjärta och dina lungor och kan bidra till att sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna. Det bidrar också till att minska risken för att utveckla sjukdomar som typ 2-diabetes och vissa typer av cancer.

Förutom dessa hälsofördelar kan regelbunden motion också få dig att känna dig piggare och mer energisk. Det kommer såklart även bidra till att du känner dig starkare i kroppen.

Träning har också mentala fördelar

Det är inte bara kroppen som gynnas av träning – även sinnet gör det. Motion kan bidra till att förbättra ditt humör och minska stress och ångest. Det kan också bidra till att öka hjärnans kapacitet, minne och koncentration.

Träning kan även bidra med att styrka självkänslan hos män, kvinnor och barn i alla åldrar. När vi tränar känner vi oss vi känner oss bättre med oss själva och våra kroppar – detta gäller särskilt när vi ser de fysiska fördelarna med träning, som t.ex. viktminskning.

Träning kan hjälpa dig att sova bättre

När det gäller att få en god natts sömn kan motion vara till stor hjälp. Motion frigör endorfiner som främjar känslor av avslappning och välbefinnande.

Det hjälper också till att trötta ut kroppen, så att du är mer benägen att somna snabbt och sova hela natten. Om du har svårt att sova kan du försöka lägga till en regelbunden träningsrutin i din vardag. Du kan bli förvånad över hur bra du sover när du börjar få regelbunden motion!

Hur kan du komma igång med träningen?

Det bästa sättet att börja komma igång med sin träning, är att börja gradvis. Om du inte är van vid att träna kan du börja med bara 10 minuter om dagen och bygga upp det därifrån. Du kan också prova olika typer av träning för att hitta den som passar dig bäst.

En del människor gör misstaget att tro att de måste satsa allt från början för att se resultat, men så är inte fallet. Bara en måttlig mängd motion ger fortfarande många hälsofördelar.