Varför är det viktigt att kunna hjärt & lungräddning?

5 april 2023

HLR, eller hjärt- och lungräddning, är ett nödförfarande som kombinerar bröstkompressioner med inblåsningar genom munnen i ett försök att få igång hjärtat vid hjärtstopp tills ytterligare åtgärder kan vidtas för att återställa hjärtat och lungorna.

Kort sagt kan man säga att HLR är en livsviktig egenskap som alla bör känna sig bekväma med att utföra.

Du vet aldrig när du kan behöva rädda liv

HLR kan användas i en mängd olika nödsituationer, bland annat vid hjärtattacker, drunkningar och elchocksolyckor. Även om du kanske aldrig hamnar i en av dessa situationer, är det det är alltid bättre att vara förberedd

Även om du aldrig har fått utbildning i HLR finns det många sätt att lära dig de grundläggande teknikerna. Det finns gott om instruktionsvideor och kurser tillgängliga på nätet. Och när du väl kan HLR kan du vara den som räddar ett liv.

Hur utför man HLR?

Hur man utför HLR på bäst sätt har förändrat under årens gång, men det finns numera ett vedertaget sätt som experter hävdar är det mest effektiva:

1. Kolla om personen lever eller inte

Det första du behöver bara kontrollera om personen lever eller inte. Detta kan göras genom att känna efter en puls på halsen.

Du kan även känna efter om personen i fråga andas eller inte. Om du varken känner någon puls eller andning, eller om du är osäker är det alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och larma 112 och börja med HLR.

2. Börja utföra bröstkompressioner

När du konstaterat att du kommer behöver utföra HLR är nästa steg att börja utföra bröstkompressioner.

Kompressionen ska göras i mitten av personens bröstkorg och du ska använda båda händerna för att utföra det. Målet är att komprimera bröstkorgen med minst 5 cm. Håll en takt på kompressionerna mellan 100-120 st per minut.

3. Inblåsningar

Efter 30 bröstkompressioner måste du ge två inblåsningar på den livlöse personen. Detta kan göras genom att lyfta upp haken och böja personen huvud bakåt. Kläm sedan på personens näsa och gör en försegling med din mun över personens mun

Därefter ska du ge de två inblåsningar. Det första andetaget ska ta 1 sekund och det andra andetaget ska ta 2 sekunder. Du ska se hur bröstkorgen höjs med varje andetag som du ger

4. Upprepa steg 2 och 3

Om du inte fått liv i personen vid det här laget, måste du upprepa steg 2 och 3. Du ska fortsätta att utföra bröstkompressioner och inblåsningar tills personen börjar andas själv eller tills ambulanspersonal/räddningstjänst tar över för dig.

HLR kan rädda liv

Vi hoppas att denna korta introduktion och guide kring HLR har visat dig hur viktigt det är att kunna rädda livet med denna färdighet. Att kunna HLR kan vara skillnaden mellan liv och död i en nödsituation, så det är alltid bättre att vara förberedd.

Om du vill lära dig mer om HLR eller ta reda på vilka kurser som finns i ditt område. Det brukar i regel alltid finnas kurser tillgängliga för allmänheten som undervisas av certifierade instruktörer.