Så förbereder du ditt hem på en storm

29 februari 2024

Stormar kommer aldrig i lägliga situationer. Om nyheterna visar på att det närmar sig en storm är det viktigt att agera snabbt och effektivt för att skydda ditt hem och din familj.

Detta innebär att vidta ett par olika åtgärder för att minska risken för skador på din bostad och säkerställa att du har nödvändiga förnödenheter till hands.

Se till att alla fönster och dörrar är stängda

Ett viktigt steg i att förbereda ditt hem inför en storm är att säkerställa att alla fönster och dörrar är stängda och säkrade. Detta är inte bara för att förhindra att regn och vind kommer in i ditt hem, utan också för att skydda ditt hem mot eventuella skador.

Det första du bör göra när en storm närmar sig, är att gå runt i ditt hus och kontrollera alla fönster och dörrar. Var noga med att varje fönster är stängt klokt, och att alla dörrar är stängda.

Sätt fast lösa föremål som du har på tomten

Det är viktigt att tänka på att stormar inte bara påverkar själva fastigheten, utan också allt som finns runt den. Lösa föremål på din tomt kan bli farliga i starka vindar. Därför är det av yttersta vikt att säkerställa att allt som kan flyttas av vinden är ordentligt fastsatt eller förvaras inomhus.

Det kan vara allt från utemöbler, studsmattor, grillar, trädgårdsredskap till dekorationer och leksaker. Om det är möjligt, flytta dessa föremål inomhus. Om det inte är möjligt, överväg att sätta fast dem på plats med rep, kedjor eller vikter.

Tappa upp dricksvatten i flaskor

En av de mest kritiska förberedelserna inför en storm är att säkerställa att du har tillräckligt med dricksvatten. Detta är särskilt viktigt om ditt hem förlorar ström.

Vi rekommenderar att du tappar upp flera flaskor med rent dricksvatten. Du bör räkna med att varje person i hushållet behöver minst två liter vatten per dag, och det är klokt att förbereda för minst tre dagar. Om du har husdjur ska du givetvis inte glömma att räkna med dem också.

Vad gör man om huset tar skada vid storm?

Om ditt hus tar skada under stormen är det viktigt att snabbt vidta åtgärder för att förhindra ytterligare skador och säkerställa att du får den ersättning du har rätt till. Det första du bör göra är att dokumentera skadorna. Ta foton och gör detaljerade anteckningar om vad som skadats och hur. Detta kommer att vara till stor hjälp när du anmäler skadan till ditt försäkringsbolag.

Anmäl skadan så snabbt som möjligt till ditt försäkringsbolag. Detta kommer öka chanserna till att du får tillbaka de pengar som du har rätt till och kan även hjälpa till så att försäkringsbolaget eventuellt kan betala för hantverkaren som ska reparera det som skadats. Detta kan exempelvis vara en takläggare Haninge eller någon annan typ av hantverkare.

Om skadorna dock inte är akuta så är det bäst att vänta tills stormen har lagt sig innan du börjar reparationsarbetet. Det kan vara farligt att försöka reparera skador mitt under en storm och det kan också leda till att reparationerna inte håller.