Hur simmar man snabbare?

14 december 2022

Simning är en väldigt effektiv och skonsam form av träning för kropp och knopp. Det är ett utmärkt sätt att träna kondition. bygga muskler och kan också hjälpa dig att gå ner i vikt.

Om du regelbundet simmar på t.ex. badhus vet du sannolikt redan vilka fördelar som finns med att simma som träningsform. Det som vi snarare kommer att fokusera på i denna artikel idag är hur du kan göra din simning snabbare.

Välj snabbast simsätt

Det första du behöver göra är att ta reda på vilket det snabbaste sättet att simma är. Du kan experimentera med olika simstilar, och som vi sa ovanför är bröstsim det vanligaste simsättet här i Sverige.

Men med det sagt är det faktiskt crawl som är det snabbaste simsättet, och om du behärskar denna simstil kommer du att kunna simma mycket snabbare än med bröstsim.

Så om du vill lära dig att simma snabbare ska du fokusera på att lära dig crawl. Det kan verka svårt till en början, men när du väl har lärt dig det kommer du att kunna simma mycket snabbare än med någon annan simstil.

Öka frekvensen

Ett annat sätt att göra simningen snabbare är att öka frekvensen. Det innebär att du helt enkelt måste öka frekvensen mellan arm- och bentag. Detta kanske låter självklart, men det kan faktiskt göra stor skillnad om man lägger lite extra fokus på detta.

Om du vill prova detta rekommenderar vi att du experimenterar med olika frekvenser och tar reda på vilken som fungerar bäst för dig. Börja med att simma lite snabbare än normalt och öka sedan frekvensen tills du hittar det bästa stället där du simmar snabbt men ändå känner dig bekväm.

Kom ihåg att andas

I stundens hetta kan det vara lätt att glömma bort att andas klokt när man simmar, men det är viktigt att komma ihåg att andningen är lika viktig när man vill simma snabbt, som när man simmar långsamt.

Om du upptäcker att du håller andan när du simmar snabbt beror det förmodligen på att du simmar för fort och behöver sakta ner lite. Men om du fokuserar på att hålla en jämn andningsrytm kommer du att kunna simma snabbare utan att bli andfådd.