Hur många kalorier bränner man per dag?

7 september 2023

I jakten på ett hälsosamt liv och idealvikten är det vanligt att man ställer sig frågan – hur många kalorier bränner man per dag? Att förstå kaloriförbrukningen är viktigt, inte bara för dem som vill gå ner i vikt utan också för dem som vill upprätthålla en hälsosam livsstil.

Det är svårt att säga exakt hur många kcal alla personer bränner per dag eftersom detta kan variera från person till person. Olika faktorer (som t.ex. ålder, kön, vikt och aktivitetsnivå) spelar in i den totala kaloriförbrukningen. För att få en grundläggande uppfattning kan man dock titta på basalförbränningen, som är den mängd energi din kropp behöver för att hålla igång grundläggande funktioner som hjärtat och andningen. Denna ligger generellt på mellan 22 och 25 kalorier per kilo kroppsvikt (per dag) om du är helt inaktiv.

Om du har en normal aktivitetsnivå, det vill säga att du inte bara sitter still hela dagen, kan du räkna med att förbränna ungefär 1,5 gånger den mängden per kilo. Det blir då 33 till 37,5 kalorier per kilo du väger. För en person som väger 70 kilo skulle det innebära en daglig förbränning på mellan 2310 och 2625 kalorier.

Hur många kalorier ska man bränna per dag för att gå ner i vikt?

Detta är en central fråga för många som strävar efter viktminskning. I korthet kan man säga att du behöver ligga på ett kaloriunderskott – vilket innebär att du gör av med fler kalorier än du får i dig genom mat och dryck.

Men exakt mängd kalorier som man ska bränna eller få i sig per dag för att gå ner i vikt varierar mellan olika personer och det finns inget exakt antal att sikta på. Detta eftersom det beror på flera olika variabler och alla är olika.

En vedertagen åsikt bland många kunniga inom området är att man bör ha ett dagligt kaloriunderskott på ca 500 kalorier för att ha en hållbar och hälsosam viktnedgång. Det kan fungera som en fingervisning, men i slutändan behöver du själv testa dig fram till vad som fungerar bäst för dig och dina individuella förutsättningar. Är du osäker bör du rådfråga någon med kunskap inom området.

Kaloriförbränning vid fysisk aktivitet

När det gäller att bränna kalorier finns det få saker som är lika effektiva som fysisk aktivitet. Många undrar över hur många kalorier man bränner när man tränar och svaret varierar en hel del beroende på typ av träning, intensitet och individens egna fysiska egenskaper som vikt och ålder.

Kardiovaskulära övningar som löpning, cykling och simning tenderar att bränna en hög mängd kalorier på kort tid. Styrketräning, å andra sidan, kan ha en lägre omedelbar kaloriförbrukning. Intensiteten i din träning har också en direkt påverkan på hur många kalorier du bränner. Högre intensitet betyder oftast högre kaloriförbrukning, men det är viktigt att hitta en balans som är hållbar i längden.

Låt oss säga att du är en person som väger 70 kg. Här är ett exempel som belyser kaloriförbrukning i olika träningsaktiviteter:

  • Löpning i 10 km/h: Cirka 700 kalorier per timme
  • Cykling i normalt tempo: Omkring 500 kalorier per timme
  • Styrketräning: Cirka 300-400 kalorier per timme
  • Yoga: Omkring 200 kalorier per timme

Notera att dessa siffror kan variera beroende på faktorer som intensitet och personens fysiska tillstånd. Vill du ha tips på roliga träningstips och omfattande köpguider för träningsprodukter och kosttillskott som kan hjälpa dig nå dina träningsmål rekommenderar vi att du klickar dig vidare till Träningscentralen för att läsa mer.

Hur många kalorier bränner man per dag utan träning?

Hur många kalorier bränner man per dag utan träning är en fråga som ofta kommer upp, särskilt för dem som inte har tid eller möjlighet att regelbundet träna och hålla igång.

För att besvara denna fråga är det viktigt att förstå begreppet BMR, eller basalmetabolism (basalförbränning) på svenska. Detta är den mängd energi (mätt i kalorier) som din kropp behöver för att fungera och upprätthålla andning, hjärtfrekvens och cellproduktion när du är i vila. BMR kan variera beroende på flera faktorer som ålder, kön, vikt och kroppssammansättning. Förutom detta måste du även räkna in de kalorier som du förbränner genom dagliga aktiviteter som att gå, stå, tala och äta.

Om vi tittar på en genomsnittlig person som väger runt 70 kg kan den personen bränna ungefär 1500 till 1800 kalorier per dag utan att träna. Denna siffra täcker allt från att andas till att äta och gå runt hemma eller på jobbet.

Men är det så att du sitter mycket på jobbet och rör dig väldigt lite under dagen kan du förvänta dig att ligga närmare det lägre intervallet. Är du däremot mer aktiv, till exempel går mycket på jobbet eller står upp ofta, kan du hamna närmare det högre intervallet.

Kaloriförbränning när vi sover

Många tänker inte på sömn som en tid då vi bränner kalorier, men faktum är att vår kropp aldrig tar en paus från detta arbete. Även när vi är i djup sömn arbetar våra organ och system för att hålla oss vid liv – vilket innebär att vi fortfarande förbränner kalorier.

Generellt sett kan en person som väger 70 kg förvänta sig att bränna omkring 400 till 600 kalorier via cirka 8 timmars sömn. Detta inkluderar processer som att andas, hålla hjärtat igång och även drömma.