Hur lär man sig att simma i vuxen ålder?

16 februari 2023

Simning är ett bra sätt att hålla sig i form och ha roligt, och det kan i vissa fall även vara en livsavgörande kunskap i nödsituationer. Trots detta är det många vuxna i Sverige som aldrig lärt sig att simma. I Sverige kan cirka två miljoner vuxna inte simma 200 meter i djupt vatten, vilket är det allmänt erkända minimikravet för att klassas som ”simkunnig”.

Så varför är det så många vuxna i Sverige som inte kan simma? Och hur gör man för att lära sig som vuxen? I den här artikeln kommer vi att undersöka dessa frågor och ge några tips om hur man kan lära sig simma.

Varför är det många vuxna som inte kan simma?

Det finns flera anledningar till att så pass många vuxna i Sverige inte kan simma. För vissa kan det bero på bristande möjligheter – de har helt enkelt inte haft möjlighet att lära sig. Andra kan ha haft en dålig upplevelse i vattnet när de var yngre, vilket har fått dem att avstå från att simma för livet. Och för andra kan det bero på att du aldrig har haft motivationen att lära dig.

Oavsett vad orsaken är, så är det aldrig för sent att lära sig, och med lite ansträngning och uthållighet kan alla lära sig att simma som en fisk på nolltid.

Hur lär man sig?

Som med mycket annat finns det inte ett enda sätt att lära sig att simma. Det är olika för alla hur man mest effektivt lär sig att simma och beror också mycket på hur bekväm du är i vattnet och på dina tidigare erfarenheter (om du har några).

Om du är helt nybörjare kan det vara en bra idé att börja med att ta några simlektioner med en kvalificerad instruktör. På så sätt får du möjlighet att vänja dig vid att vara i vattnet och att lära sig grundläggande simteknik.

Om du är mer bekväm i vattnet och redan har viss erfarenhet kan du kanske lära dig själv. Det finns många resurser på nätet som kan hjälpa dig att göra detta.

I båda fallen är det viktigt att börja långsamt och bygga upp ditt självförtroende gradvis. Försök inte att göra för mycket för tidigt – du kommer bara att bli avskräckt om du misslyckas. Det är också viktigt att ha tålamod, att lära sig simma kan ta tid, men det kommer att vara värt det i slutändan!