Hur lär man sig att hålla andan längre under vattnet?

30 december 2022

Det finns några saker du kan göra för att öka din lungkapacitet och göra det möjligt för dig att hålla andan under längre tid under vattnet. För det första bör du arbeta på att bygga upp din allmänt bra kondition genom att springa, simma eller cykla regelbundet. Detta kommer att bidra till att öka mängden syre som dina lungor kan ta in.

Men vilka fler faktorer spelar roll när det kommer till att hålla andan länge under vattnet? Ja, det finns faktiskt ett par olika saker, och här nedanför idag kommer utforska några av de viktigaste sakerna som kan få dig att hålla andan under vattnet längre.

Lär dig att slappna av

En av de viktigaste sakerna du måste fokusera på om du vill hålla andan längre är att lära dig att slappna av.

Om du är spänd kommer din kropp att förbruka mer syre och du får svårare att hålla andan under vattnet lika länge. Försök att ta några djupa andetag innan du går under vattnet och fokusera på att slappna av i hela kroppen.

Det kan vara läskigt till en början att vara under vattnet så pass länge, men ju mer du tränar, desto lättare kommer det bli att slappna av när du håller andan.

Ta riktigt djupa andetag

När du andas in innan du går under vattnet, se till att det är djupa andetag. Ju mer luft du får in i lungorna, desto bättre. Detta kommer såklart hjälpa dig med att att hålla andan längre också.

Andas in genom näsan och ut genom munnen några gånger för att ta några djupa andetag innan du går ner. Ju mer syre du får in i kroppen, ju längre du kan hålla andan.

Träna på att hålla andan

För att du ska kunna för att kunna hålla andan under längre tid måste du öva. Om ditt mål är att kunna hålla andan länge under vattnet behöver du nödvändigtvis inte träna på detta när du är under vatten.

Det går lika bra att sitta hemma i soffan och håll andan så länge du kan. Detta kommer att öka din lungkapacitet och göra det möjligt för dig att hålla andan under längre perioder när du är i vattnet.

Faktum är att det finns flera fördelar med att träna på att hålla andan på land, framför att göra det under vatten. Den främsta anledningen är att det då inte finns någon risk för att du ska drunkna om du exempelvis skulle svimma eller liknanden.