De vanligaste misstagen vid simning

6 januari 2023

Simning är en komplex aktivitet som kräver koordination och träning för att behärskas. Men även de bästa av simmare kan göra misstag som påverkar deras prestationer och deras glädje av sporten.

Om du planerar på att börja simma som en form av träning, eller om du rent av vill tävla i sportendet är viktigt att vara medveten om de vanligaste misstagen som är relaterade till simning. Här är fem av de vanligaste simningsmissarna och hur du kan undvika dem.

1. Du glömmer bort att andas klokt

Ett av de vanligaste misstagen som simmare gör är att glömma att andas korrekt. När du simmar bör du alltid vara medveten om din andning och se till att du tar regelbundna andetag. Andas in i och ut i jämn takt så kommer du kunna simma längre.

Vi vet att detta är lättare sagt än gjort, speciellt om du simmar crawl där man till viss del har huvudet under vatten. Men om du koncentrerar dig på att ta regelbundna andetag kommer du att märka att det blir lättare med tiden.

2. Du sparkar för mycket med benen

Ett annat vanligt misstag som simmare gör är att du sparkar för mycket benen. Detta kan vara kontraproduktivt eftersom det gör att du simmar långsammare och förbrukar mer energi.

Försök att hålla dina sparkar korta och skarpa och använd bara tillräckligt mycket kraft för att hålla en jämn fart. Du bör också sträva efter att hålla benen nära varandra när du sparkar, eftersom det skapar mindre motstånd i vattnet.

3. Du spänner nacken för mycket

Allt för många simmare spänner nacken när de simmar, vilket kan orsaka smärta och obehag. Detta beror vanligtvis på att de försöker hålla huvudet ovanför vattenytan hela tiden, vilket såklart är att föredra om du simmar bröstsim t.ex.

Men I stället för att spänna nacken försöker du hålla huvudet i linje med kroppen och ryggraden. På så sätt kan du röra dig effektivare genom vattnet och minska belastningen på nacken.

4. Tror att du kommer lära dig att simma bättre utan att träna

Ett av de största misstagen som människor gör är att tro att de kan lära sig att simma bättre utan någon träning. Simning är en färdighet som kräver tid och övning för att behärska, så om du vill förbättra din simning är det viktigt att lägga ner timmarna på träning.

Visst är det bra att kunna saker och ting i teorin också, men om du inte kan omsätta det du lärt dig i praktiken kommer det inte att vara till någon nytta. Simning är en av de saker där teori och praktik går hand i hand – om du vill bli en bättre simmare ska du se till att lägga ner tid på att både lära dig och öva.

5. Du försöker se snygg ut när du simmar

Sist men inte minst i vår lista av vanliga misstagen som folk gör när de simmar är att försöka se bra ut när du simmar. Vi förstår att du vill se ut som ett proffs när du simmar dina varv i poolen. Men sanningen är att det inte spelar någon roll överhuvudtaget hur du ser ut när du simmar.

Fokusera istället på att simma effektiv, det är det enda som räknas (förutsatt att du inte tränar för konstsim)

Om du vill simma på tävlingsnivå finns det naturligtvis vissa tekniker som du måste behärska. Men om du bara simmar för skojs skull eller för att träna, ska du inte oroa dig för hur du ser ut utan fokusera på att träningen blir så bra som möjligt.