Att tänka på när du ska ta barnet på simskola för första gången

9 februari 2023

Att kunna simma är en livsviktig egenskap som vi hävdar att alla bör lära sig. Det kan faktiskt rädda ditt liv om du någon dag skulle hämna i en nödsituation i vatten.

För barn kan det också vara väldigt roligt att lära sig simma, då det är ett roligt sätt att umgås med sina vänner och familj, samtidigt som du får lite motion. Om du funderar på att anmäla ditt barn till simskola finns det några saker du bör tänka på för att se till att barnet får en så positiv upplevelse som möjligt.

Här är några saker att tänka på när du tar med ditt barn till simskolan för första gången.

1. Välj rätt simskola

Det finns många olika typer av simskolor, så det är viktigt att hitta en som passar ditt barn. Vissa simskolor fokuserar på att lära barn att simma i tävlingsform, medan andra är mer inriktade på att hjälpa barn att utveckla en bra relation till vatten.

Det är också viktigt att hitta en simskola som är bekvämt belägen och som erbjuder lektioner på tider som passar ditt schema. Du bör även kolla om det finns några specifika krav för att barnen ska kunna delta på simlektionerna eller inte t.ex. om man måste vara vattenvan eller inte.

2. Hjälp ditt barn att känna sig bekväm i vattnet

Om ditt barn är nervöst inför att börja på simskola finns det några saker du kan göra för att hjälpa barnet att känna sig bekvämare i vattnet. För det första kan du ta med dem till bassängen i förväg för att visa dem runt och låta dem vänja sig vid miljön.

Du kan också hjälpa dem att öva hemma i badkaret. Låt dem plaska runt och testa på att doppa sig och hålla huvudet under vattenytan. Detta hjälper dem att känna sig mer bekvämare när de väl ska till simskolan.

3. Uppmuntra ditt barn att lyssna på sina instruktörer

Simlärare är utbildade yrkesmän som vet hur de ska lära barn att simma på ett säkert sätt. Det är viktigt att ditt barn lyssnar på instruktörerna och följer deras instruktioner.

Om ditt barn har svårt att följa instruktionerna, prata med instruktören efteråt så att de kan ge dig tips om hur du kan hjälpa ditt barn hemma. Precis som i en vanlig skola är det viktigt att ditt barn håller fokus på simskolan också.

4. Simskola är inte för alla barn

Om ditt barn har det svårt i simskolan är det viktigt att komma ihåg att alla barn inte passar i den här typen av miljö. Vissa barn kan känna sig överväldigade av de andra barnen i klassen eller av instruktörernas förväntningar.

I det här fallet kan det vara bäst att prova en annan aktivitet eller boka in privatlektioner för ditt barn. Simning är en viktig färdighet att ha, och det är nödvändigt för alla. Men gör bara vad som är bäst för ditt barn och tvinga dem inte att göra något som de inte känner sig bekväma med.