5 tips som kommer få dig att måla som ett proffs

9 februari 2024

Ska du måla om fasaden eller ett av rummen inne i huset? Isåfall är det viktigt att vara väl förberedd och känna till några grundläggande tekniker som kan höja kvaliteten på ditt arbete avsevärt. Många tror att målning är en enkel uppgift, men sanningen är att det kräver både skicklighet och rätt teknik för att uppnå riktigt bra resultat.

I den här guiden kommer vi att gå igenom fem avgörande tips som hjälper dig att måla som ett riktigt proffs, oavsett om det gäller inomhus- eller utomhusprojekt.

1. Måla först alla kanter

En av grundprinciperna när man målar om är att alltid börja med kanterna. Detta gäller speciellt när du t.ex. målar väggar inomhus. Använd först en mindre pensel för att noggrant måla längs alla kanter, hörn, och där väggen möter tak eller golv. Genom att göra detta först, skapar du en slags ”ram” för det större arbetsområdet.

Denna metod är avgörande för att uppnå ett professionellt och snyggt resultat. När kanterna är målade kan du sedan övergå till att använda en större roller för att täcka de stora ytor som är kvar. Att börja med kanterna minskar risken för att rollerfärgen oavsiktligt hamnar på oönskade ytor och ger en mer kontrollerad målningsprocess. Dessutom säkerställer det att hela väggen, inklusive de svåråtkomliga delarna, blir jämnt och snyggt målad.

2. Välj rätt färg

Valet av rätt färg är ett avgörande steg i målningsprocessen. Det kan vara lätt att bli överväldigad av det stora urvalet av färger, nyanser och finisher som finns tillgängliga. Men det är viktigt att komma ihåg att färgen du väljer kommer att påverka atmosfären och stämningen i rummet du målar.

Färgen ska inte bara passa din personliga stil, men också komplettera rummets inredning och belysning. Du vill inte att rummet ska bli för mörkt eller för ljust. Om du har svårt att veta exakt vilken färg du borde satsa på kan det vara klokt att trots allt kontakta en målare, exempelvis målare Hägersten, för att få hjälp med denna bit. En duktig och kunnig målare har erfarenhet och kunskap om färgval och kan ge dig råd baserat på rummets storlek, ljusförhållanden och din personliga smak.

3. Skydda och täck

Innan du börjar måla är det viktigt att förbereda området ordentligt för att skydda det från eventuella färgstänk och spill. Det första steget är att ta bort alla möbler från rummet om möjligt. Om det inte är möjligt, flytta dem till mitten av rummet och täck över dem med en presenning eller annat material för att skydda dem från färg.

Nästa steg är att skydda golvet. Se till att du täcker hela golvytan, inklusive hörnen, för att undvika eventuella färgstänk.

För att skydda socklar och lister kan du använda maskeringstejp. Tejpa längs kanterna för att skapa en ren linje och förhindra att färgen sipprar igenom. Kom ihåg att även maskera strömbrytare och uttag för att förhindra att de blir målade.

4. Skaffa rätt verktyg

Det är avgörande att ha rätt verktyg för att uppnå bästa möjliga resultat i ditt måleri. Utan rätt utrustning kommer det vara svårt att få till ett bra resultat. Det är viktigt att investera i bra kvalitetsverktyg eftersom de kommer att hålla längre och ge dig bättre kontroll över ditt arbete.

Först och främst behöver du penslar av god kvalitet. Det finns en mängd olika penslar att välja mellan, och vilken typ du väljer beror på vilken typ av målning du vill göra. Runda penslar är bra för detaljarbete, medan platta penslar är bättre för breda penseldrag. Se till att du har en rad olika storlekar för att kunna hantera olika uppgifter. Du behöver även köpa in färg av kvalitet och rollers om du ska måla större ytor på ett mer effektivt och snabbt sätt.

5. Måla uppifrån och ner

Tekniken att måla uppifrån och ner används ofta av målare, och det är en bra idé att du gör detsamma.

Detta gör du för att undvika att färg droppar ner på nymålade ytor. Om du börjar med att måla taket, kan eventuella färgdroppar enkelt torkas bort från väggarna innan du börjar måla dem.