5 fördelar med att basta efter simpasset

17 januari 2023

Finns det något bättre än att sätta sig en en rykande het bastu efter ett grymt simpass? Vi argumenterar för att det inte finns mycket som toppar det! Det härliga med att basta är att det, utöver att det är väldigt skönt, även har en hel del hälsofördelar för din kropp.

Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, demens och stroke. Bättre sömn, minskad ångest och lindrad värk. Ja, detta är bara några av de fördelar som kommer med att basta regelbundet. Här nedanför vi går i detalj in på de fem största fördelarna med bashing.

1. Förbättrar blodcirkulationen

Första fördelen med bastubad är att det hjälper till att förbättra blodcirkulationen. När du sitter i en bastu stiger kroppstemperaturen och blodkärlen vidgas.

Förbättringen av blodflödet bidrar till att förbättra cirkulationen, vilket är bra för ditt hjärta och din allmänna kardiovaskulära hälsa.

2. Lindrar smärta

Att bada bastu kan också hjälpa till att lindra smärta. Värmen från bastun kan hjälpa till att mjuka upp stela muskler och leder, och den ökade blodcirkulationen kan också hjälpa till att minska inflammation i kroppen.

Lider du av sjukdomar som artrit eller fibromyalgi kan regelbunden bastubad bidra till att lindra dina symtom.

3. Stärker immunförsvaret

Bastubad kan också bidra till att stärka ditt immunförsvar. Den ökade blodcirkulationen hjälper de vita blodkropparna att röra sig effektivare i kroppen, och värmen från bastun kan också bidra till att döda skadliga bakterier och virus.

4. Avslappnande och minimerar stress

En stor del av alla människor som bastar gör det just på grund av den anledning att det är avslappnande och kan bidra till att minska stressnivån i kroppen. Värmen från bastun kan hjälpa till att slappna av i musklerna och minska spänningar, och den tysta, mörka miljön kan vara mycket lugnande.

Om du känner dig stressad kan en stund i bastun hjälpa dig att känna dig mer avslappnad och kan hjälpa till att rensa sinnet.

5. Förbättrar sömnen

Slutligen kan även bastubad hjälpa till att förbättra sömnen. Värmen från bastun kan som sagt hjälpa till att slappna av i kropp och själ, och den ökade blodcirkulationen kan också bidra till att minska ångestnivåerna.

Har du svårt att sova och tillbringar nätterna med att sitta vaken i sängen, så kan några bastubad i veckan hjälpa dig att komma till ro och få den sömn du behöver.

Så där har du det, fem stora fördelar med bastubad. Om du aldrig har provat det tidigare rekommenderar vi starkt att du ger det en chans! Och om du redan är ett fan av bastun hoppas vi att detta har gett dig ytterligare några skäl att basta ännu mer.