3 simlopp i Sverige som du måste delta i

5 mars 2023

Gillar du att simma? Isåfall är det klart att du ska delta i ett simlopp. Du behöver varken vara ett proffs eller särskilt snabb simmare för att behöva delta. Det roliga är att vara del av evenemanget, men om du såklart har en chans att gå för vinsten är det ett stort plus.

Varje år arrangeras det mängder av simlopp, stora som små, över hela Sverige. Här är tre av de mest populära och välkända simtävlingarna som du definitivt bör delta i åtminstone en gång.

1. Vansbrosimningen

Vansbrosimningen är kanske det mest klassiska simloppet av dem alla. Den har hållits varje år sedan 1950 och är idag en av de största loppen i öppet vatten i Sverige. Loppet äger rum i Vansbro och de tävlande simmar 3 000 meter, varav 2 000 meter medströms i och knappt 1 000 meter motström.

Vansbrosimningen ingår i den ”svenska klassikern”, som består av fyra stora svenska långlopp och har funnits sedan 1972.

2. Göta Kanalsimmet Sjötorp

Om du vill simma i Sveriges mest ikoniska vattenkanal, Göta kanal, så är Göta Kanalsimmet Sjötorp loppet för dig. Loppet har hållits varje år sedan 1996 och det finns flera distanser som man kan simma.

Det senaste loppet hade följande distanser:

  • 5000 m dam och herrklass
  • 1550 m ICA Oxenloppet, dam och herrklass
  • 600 m dam och herrklass
  • 200 m Kajutanloppet, mix klass och utan tidtagning. Du får simborgarmärket och Vattenprovet

3. Göteborgsimmet

Göteborgsimmet är Sveriges näst största simlopp i öppet vatten. Den hölls för första gången 2009 och är idag en del av ”Göteborgsklassikern”. Förutom Göteborg Swim ingår i klassikern även cykelloppet Hisingen Runt och löpartävlingen Finalloppet.

Loppet har varit inställt de ett par år på grund av Coronapandemin, men 2022 gjorde simloppet comeback med hela 200 deltagare.