Vad går swimrun ut på?

Swimrun som sport kan ses som en nykomling inom sportvärlden. Även om Öloppet i år är inne på sitt sjätte år är det först nu som många har börjar att få upp ögonen för swimrun. Här följer en förklaring till vad swimrun verkligen går ut på.

Öloppet är en swimruntävling där man tävlar i lag om två personer. Dels för en större trygghet men också för att det förstärker upplevelsen om den delas med en tävlingskamrat. Det är tacksamt att ha någon vid sin sidan som peppar en när det börjar ta emot och som drar upp en vid hala uppstigningar från vattnet.    

Tävlingen går ut på att laget simmar och springer om vart annat utmed en snitslad bana. Växlingarna mellan löpning och simning är många. Det är variationen som är charmen med swimrun. Öloppet vänder sig både till elit och nybörjare och erbjuder två olika tävlingsdistanser; Öloppet och Öloppet Sprint. Öloppet är 40 km långt och Öloppet Sprint är 22 km långt.

Vi får ofta frågan: "Hur bra behöver jag vara på att simma?" Vår rekommendation är att du är simkunnig och klarar av att simma cirka 1500 meter bröstsim. Det finns inget krav på att du behöver kunna crawla, även om det underlättar under tävlingen.

Det är viktigt att du håller dig nära din tävlingskamrat under tävlingen, max ett avstånd på 10 meter, just för ökad trygghet. Med hänsyn till skärgården och dess natur får givetvis inget material lämnas kvar längst banan.  

Utrustningen är viktig inom swimrun. För att delta i Öloppet behöver du bära en våtdräkt, visselpipa, första förband och en badmössa (badmössan får du från oss vid inregistrering). Våtdräkten ska bäras vid vattenpassager och täcka skuldror/axlar. Klipporna längst banan är hala så för att få ett fast grepp är terrängskor en värd investering. Ett par terrängskor absorberar dessutom mindre vatten, vilket gör löpningen lättare efter en vattenpassage. Icebug har enligt oss de bästa swimrunskorna.  

Läs mer om Öloppet under FAQ och Regler